Термални басейни

Сред всички държави в Европа и Средиземноморието България се счита за най- богата на минерални извори, в това число и хипертермални – с температура на водата при извора до 103° по Целзий (Сапарева Баня). В страната има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 л/с. Разпръснати по цялата територия, те са източник на води с изключително разнообразен химически състав и лечебни характеристики. Някои специалисти твърдят, че у нас има води, притежаващи практически всички известни до днес целебни свойства. Качествата на българските минерални води са били познати още в дълбока древност. Край минералните извори са съграждани балнеолечебници и цели селища: Хисаря (крепост) – Древна Аугуста, Кюстендил – Пауталия, – Акве Калиде (по-късно Термополис а днес- Бургаски минерални бани), Сапарева баня – Германия, Сливенски минерални бани – Танзос, София – Улпия Сердика, Римски терми - Варна. Нашата родина е на едно от водещите места в света по предлагани възможности за балнеолечение.

 

Термалните минерални води способстват лечението на възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания на нервната система като невралгия, полиневрит, плексит, неврит, радикулит и т.н., както и на определени функционални нарушения като неврастения, синдром на климактериума, вегетативна дистония, мигрена, стрес и др.

 

 

Топлите минерални източници влияят положително на редица болести на дихателната система от типа на бронхит, бронхиална астма, ринит, фарингит, при възстановяването след бронхопневмония, а така също и на някои гинекологични заболявания в определени етапи на разгръщане на болестта, като овариална хипофункция, стерилитет, различни възпалителни процеси.

 

 

Минералните води са доказано най- ефективни при третирането на кожни заболявания (невродермит, обриви, псориазис вулгарис) и безспорно, в лекуването на болести на храносмилателната система като гастрит, колит в различни стадии на развитие.