Морска терапия

Таласотерапия (от гръцкото thalasso – море) е използването на морските вода, пясък, водорасли, минерали и въздух за лечебни и профилактични цели. Това е уникална процедура, която едновременно с лечението доставя радост, а оздравителният й ефект е дълготраен.

 

Защо този метод е толкова ефективен?

 

На първо място морската вода е наситена с микроелементи, соли, минерали и микроскопични водорасли, които нежно стимулират целия организъм, като в същото време успокояват нервната система.

 

Второ - морската вода е много близка по състав до кръвната плазма, поради което за 15 минути, прекарани във вода с температура 37°С, през кожата проникват всички необходими вещества. Много от микроелементите, постъпили по този начин в тялото, се насочват към органите и тъканите в които има недостиг от тях.

 

Трето - морските растения, прилагани в терапията, също активно попълват запасите на организма от микроелементи, тъй като съдържат почти цялата Менделеева таблица в оптимално усвояема форма. В таласотерапията се използват синьо- зелени, кафяви, червени водорасли.

 

И четвърто – морският въздух, особено богат на отрицателни йони, стимулира имунитета и действа като антибиотик със широк спектър.