Лечение на затлъстяване

 

„Он Лайф“ предлага първата в България цялостна програма за лечение на хранителни разстройства и други проблеми, свързани с храненето. През последните десетилетия епидемиологични пропорции достигна затлъстяването. То може да бъде дефинирано като увеличаване на телесното тегло, изразено в наднормено отлагане на триглицериди в мастните депа с подчертано отрицателен ефект върху организма. Диaгнoзaтa нa заболяването се поставя, когато индексът нa телесната маса e над 30. Той представлява съотношение между ръста и теглото нa тялото.

 

В световен мащаб тенденцията е скоро диагностицираните да надхвърлят 700 млн. души, а тези с наднормено тегло – 2,3 млрд.   В Европа наднорменото тегло засяга 50%, а затлъстяването около 20% от населението, като Централна и Източна Европа са сред най-силно засегнатите райони.

 

В България положението е изключително тревожно - от наднормено тегло страдат приблизително 63% от мъжете и 46% от жените в икономически активна възраст, а от затлъстяване - съответно 17%. и 19%.

 

Затлъстяването може да се развие в резултат от сложни взаимодействия между ендогенни фактори (генетични особености, хормонален баланс) и външната среда. За основна причина се счита продължителното поддържане на положителен енергиен баланс, т.е. когато с храната се приемат повече калории отколкото организмът употребява. Допълнителната храна се превръща в мазнини, които се складират в тялото.

 

Естествено, най- важна роля в развитието на затлъстяването имат храненето, като основен източник на енергия и физическата активност, като основно средство за нейното изразходване. Изследвания на хранителните навици показват, че през последните 30-40 години енергийният прием на глава от населението се е повишил драматично с тенденция увеличаването да продължи и в бъдеще. Това количествено изменение е съпроводено от качествени промени в храненето, изразяващи се в увеличаващ се прием на мазнини, наситени мастни киселини, прости захари, за сметка на полезните моно- и поли- ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри.

 

Научно- техническият прогрес, урбанизацията, икономическият растеж, са свели до минимум необходимостта от дейности, изискващи физически усилия. Заседналият начин на живот е сериозен проблем за не малка част от съвременното градско население. Връзката между понижената физическа активност и затлъстяването е двупосочна, т.е. липсата на движение води до повишаване на теглото, а хората с наднормено тегло по-трудно биват насърчавани да започнат физически занимания. По този начин натрупването на излишни килограми се задълбочава и води до образуването на своеобразен порочен кръг.

 

Затлъстяването има и наследствен компонент, но точните механизми, стоящи зад него, все още не са добре изучени. До сега, въпреки постигнатия научен напредък, е трудно да се каже със сигурност генетично наследство ли е то. Наднорменото тегло и затлъстяването могат да бъдат свързани с други нарушения в храненето като хиперфагия, емоционално хранене и компулсивно преяждане.

 

Връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност е доказана безспорно. Затлъстяването е водещ етиологичен фактор в развитието на огромен брой здравословни проблеми, засягащи икономически активното население и водещи до загуба на трудоспособност. Някои от най-честите заболявания, породени от затлъстяването са артериална хипертония, дислипидемия, инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, холелитиаза, сънна апнея, сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит, подагра, астма.

 

Екипът ни е на разположение на всеки, борещ се със затлъстяването и последствията от него. Нашите специалисти (лекари, диетолози, психолози, терапевти и инструктори) ще съдействат за изготвяне на дългосрочна оздравителна програма, съобразена със специфичните нужди и възможности на пациента. Нашият комплексен подход, многообразните форми на работа и контролът върху изпълнението на индивидуалния план, са стабилна основа за постигането на трайни положителни резултати.