Лечение на булимия

лечение на булимия

В Международния класификатор на болестите, 10-та редакция, нервната булимия е под код F50.2.

 

При това разстройство периодически се повтарят епизоди на неконтролируемо преяждане (не по- малко от два пъти седмично в продължение на няколко месеца). Болният се сблъсква с дилемата: от една страна е страхът от прекомерното ядене и напълняването, а от друга – непоносимото чувство на глад. В момента в който гладът преодолее фобическите бариери, болният „се срива“, поглъщайки много бързо и безконтролно голямо количество храна. После бариерите се връщат под формата на страх от напълняване и се появяват злоба, гняв и ненавист към себе си и своето тяло, които най-често намират израз в ритуали на повръщане. Имайки предвид това, че настоящият модел не води до увеличаване на телесната маса, а напротив – до отслабване, вече се формира привично поведение, което ще се повтаря все по – често.

 

За нервната булимия са характерни не само повръщане, но и други модели, за които също трябва да се знае:

 

- прием на слабителни вещества без показания и предписание от лекар

- променящи се периоди на гладуване

- използване на средства за потискане на апетита

 

Лечението на болестта трябва да започне още с появата на първите симптоми, някои от които са характерни само за нервна булимия:

 

- хипертрофия на стомаха и хранопровода

- дистрофия на дебелото и тънките черва

- разрушаване на зъбния емайл

- специфичен дъх

 

Диагностиката и лечението на булимия не се отличават съществено от тези при нервна анорексия, като акцентът се поставя върху психотерапевтичната работа с болния – прилагане на когнитивна поведенческа и гещалт- психотерапия и психологично консултиране.

 

Това накратко представлява нервната булимия, лечението на която не се състои просто в принудително хранене, а в работата с психологичните аспекти на заболяването. „ОН ЛАЙФ“ е специализиран център, в който работят опитни професионалисти, готови да Ви окажат нужната помощ.


Работно Време:
Цени: Започват от €66 на ден

Лечение на Булимия

Отзиви за Лечението на Булимия
4.9 / 5 звезди ( 25 Ревюта от клиенти )