Лечение на анорексия

лечение на анорексия

АНОРЕКСИЯ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: ЖИТЕЙСКА ИСТОРИЯ И ОСНОВНИ ВЪПРОСИ

 

Настоящата статия е предназначена преди всичко да се привлече вниманието на читателя към една доста необикновена, сякаш съвсем незабележима и безобидна нехимическа зависимост, каквато е хранителната.

 

Когато се огледате често ли виждате хора със стройна спортна фигура? Често ли срещате хора, доволни от външния вид и теглото си? А Вие лично, доволен/а ли сте от себе си? Факт е, че постоянно се разминаваме с хора, страдащи от хранително разстройство. За повечето от тях това не предизвиква дискомфорт и изглежда не влияе на живота им, но в много случаи това е въпрос на време. Малко известно е, че от хранителни разстройства умират повече хора отколкото от алкохолизъм или наркомания.

 

Артериална хипертензия (хипертония), мастна емболия, сърдечни усложнения, бъбречна недостатъчност, аменорея, полова дисфункция, остеопороза, хернии, язви, дехидратация, нарушение в йонния баланс на организма, дистрофия на органи и тъкани – това са примери за някои от множеството последствия от различните форми на хранителни разстройства, способни да причинят летален изход. Приблизително 20% от болните от анорексия умират!

 

Нервната анорексия, патологичното затлъстяване и нервната булимия са нарушения на храненето, отнасящи се към най- сериозните заболявания. Те могат да окажат огромно влияние не само върху живота на болния но и върху живота и здравето на неговите близки. Проблемът съвсем не е единствено в отношението към храната или в културата на хранене. Причината е скрита много по- дълбоко и своевременна помощ от страна на специалистите от „ОН ЛАЙФ“ ще позволи да се намерят верните отговори на въпросите „Защо?“ и „Как да се справя?“

 

НЕРВНА АНОРЕКСИЯ


Болестта поразява не толкова тялото, колкото разума. Блокира се способността да се съотнасят физическите усещания към собствените чувства, във връзка с което организмът се отхвърля и става в известен смисъл чужд. Анорексията често е съпроводена от:

 

 

- Болезнени мисли – мисли и натрапливи идеи, които възникват постоянно, с времето напълно вземат контрол над съзнанието и не позволяват на човека да се наслаждава на живота и заобикалящия го свят.

- Разстройство на контрола – непреодолимо желание да се държи всичко под контрол, макар че обикновено единственото което болният може да проследи са теглото и калориите.

- Болезнени отношения – гореизброените проблеми причиняват дискомфорт при общуването дори с най- близките хора, а като следствие – при възприемането на самия себе си.

- Болезнена адаптация – хранителните ритуали и илюзията за контрол над теглото и ситуацията създават впечатление за адаптация и сякаш извън тази зона на комфорт живот не съществува.

 

Но както всички зависимости, хранителните също се поддават на лечение. И ние сме готови да Ви гарантираме резултат в кратки срокове.

Много считат, че лечението на анорексия се състои в принудителното поглъщане на храна и основната му задача е набирането на килограми, но това не е така. Единственият начин напълно да се справи човек с проблема е психотерапия. Ние предоставяме комплексна помощ, която включва:

 

- Индивидуална психотерапия – непосредствена работа с клиента;

- Групова психотерапия – взаимоотношения с околните;

- Семейна психотерапия – тъй като близките са съпричастни към състоянието на клиента, важно е в края на рехабилитацията съзависимите отношения да са се превърнали в едни прекрасни взаимоотношения между зарели самостоятелни хора.

 

Строго структурираната помощ на нашите специалисти помага да се подходи поетапно към проблема и неговото решаване:

 

I-ви етап – установяване на контакт.

II-ри етап – отношения дете – родители.

III-ти етап – развитие на агресивността.

IV-ти етап – създаване на „Аз“ образ.

V-ти етап – формиране на принципи за междуличностно взаимодействие.

VI-ти етап – осъзнаване на женствеността и сексуалността.

 

Струва си да се разбере, че лечението на анорексията е инвестиция във формирането на нова здрава личност. Но метаморфозата на личността не се изчерпва с това. Главното е да се помогне на човека да осъзнае, че около него има друг свят, много по- интересен и увлекателен, реализацията в който доставя много повече усещания и впечатления, отколкото в другия – зависим, илюзорен свят. Да разбере и приеме, че собствените чувства са опора, хората – подкрепа, животът – това е ценност, а тялото – съм аз!!!

 

ПРИЗНАЦИ ЗА АНОРЕКСИЯ

 

В Международния класификатор на болестите, нервната анорексия има код F50.0. Като за всяко друго заболяване, има ясни критерии за поставянето на диагноза, собствени симптоми, диагностика и етапи на лечение.

 

Критериите за поставяне на диагноза са:

 

- Загуба на тегло, с петнадесет или повече процента под нормалното или очакваното за дадена възраст или ръст.

- Болните сами предизвикват загубата на тегло чрез избягване на „мазни храни“.

- Нарушение на себевъзприемането, на своето тяло, натрапчив страх от напълняване, ниското тегло предизвиква чувство на облекчение и безопасност от страха от пълнотата.

 

При нервна анорексия, успоредно с нарушенията в културата на хранене, натрапливите мисли за отслабване и страха от напълняване, има и специфични промени в поведението и тялото (симптоми), които потвърждават наличието на разстройство:

 

- предизвикване на повръщане

- самостоятелен прием на слабителни вещества

- прекомерни спортни занимания

- използване на средства, потискащи апетита

- използване на диуретици

- отсъствие на развитие в пубертетна възраст

- поява на атавизми (допълнително окосмяване, изменение на конфигурацията на опашната кост)

- суха, груба кожа

- отсъствие на сексуално влечение

- отсъствие на развитие на половите органи и млечните жлези

- поява на ожулвания и кръвонасядания

- липса на енергия

- специфична походка, напрегната поза

 

ЛЕЧЕНИЕ НА АНОРЕКСИЯ

 

1-ви етап - диагностичен (изследване и поставяне на диагноза);

2-ри етап – соматична стабилизация и нормализиране на хранителния статус;

3-ти етап – терапия на хранителното разстройство и свързаните с него проблеми: гещалт- и когнитивна поведенческа психотерапия; формат на провеждане – индивидуална и групова терапия; психотерапевтична работа с близките във вид на индивидуална и семейна психотерапия;

4-ти етап – профилактична (поддържаща) терапия.

 

Трябва да отбележим, че в лечението на анорексия стабилизацията на теглото не представлява единствен показател за успешно приключила терапия. Успоредно с това трябва да се следи за културата на хранене, за нормализирането на моделите на хранене и поведение. Да не се пренебрегват отработването на обсесивно- компулсивната симптоматика, страха и адекватното възприемане на собственото тяло, стабилизирането на физиологичните процеси и менструалния цикъл.