Други видове хранителни разстройства

 

Дранкорексия – хранително разстройство, известно още като „алкохолна диета“, когато храненето се заменя с прием на алкохол, с цел снижаване на теглото или контрол над него. Често е съпроводено от патологичен страх от надебеляване и депресия. На този етап не е официално признато психично разстройство.

 

Алотриофагия - синдромът най- често се среща при малките деца и при хора със забавено психическо развитие. Болните понякога гълтат много опасни и остри предмети като стъкла, гвоздеи, ножици и т. н. В по- лека форма разстройството може да се наблюдава при бременни жени като следствие на ендогенна интоксикация.

 

Прегорексия – хранително разстройство у някои бременни. Характеризира се с преднамерен отказ от прием на храна, с цел запазване на стройна фигура. Болните демонстрират неадекватно за бременните жени поведение, като натраплив стремеж да се скрие корема, увеличаване на физическото натоварване и др. Важно е прегорексията да бъде открита и лекувана навреме, защото може да причини непоправими вреди на плода.